Kapcsolatfelvétel

Mi ott kezdjük, ahol mások abbahagyják

Reakció vagy prevenció? Software Takeover a gyakorlatban!

2023-05-30
Miért létfontosságú, hogy a szoftverfejlesztés folyamata tudatos és előrelátó legyen? Mit tehetünk, ha már baj van? Alábbi cikkünkből kiderül!

 

Reakció vagy prevenció?

Egy projekt csak akkor lehet sikeres, ha még a nem várt kihívásokra is felkészülünk. Nincs ez másképp a szoftverfejlesztés világában sem, ahol a fejlesztői gárda eltűnése vagy éppen a hirtelen megnövekedett erőforrásigény kielégítése gyújthatja be a szikrát, és kaphat pillanatok alatt lángra a helyzet. Miért létfontosságú, hogy a szoftverfejlesztés folyamata tudatos és előrelátó legyen? Mit tehetünk, ha már baj van?

 

Kétségbeesés, frusztráció, TŰZOLTÁS?

Egy multinacionális nagyvállalat felsővezetője december 23-án hívott minket azzal kapcsolatban, hogy egy a működésük szempontjából kritikus egyedi szoftveres projektjük teljesen megállt, és most tudta meg, hogy a Neuron képes megmenteni az ilyen projekteket.

Egy nemzetközi vállalat magyarországi cégének vezetője az első beszélgetésünk alkalmával elmondta, hogy több hónapja áll a szolgáltatásaik ellenértékét elszámoló szoftverük, mert összevesztek a rendszert kifejlesztő céggel. Mivel a szoftver nem működik, ezért jelenleg a havi több mint 1 milliárd forintos árbevételük elszámolásait excel táblák alapján, elképesztő munka árán tudják kimutatni az ügyfeleik felé.

Ezek tényleg nehéz helyzetek. Majdnem annyira, mint amikor a tűzoltókat kell hívni. Ilyenkor a tehetetlenség és sokszor a düh keveredik egymással.

Érdekel Software Takeover szolgáltatás bővebben!

 

Előzmények:

Az első nagy szoftverboom a közép- és nagyvállalatoknál a 90-es évek második és a 2000-es évek első felében indult. Ebben az időben a nagyvállalatok gyakorlatilag az összes folyamatukat digitalizálni próbálták valahogy. A legtöbb folyamatra még nem voltak dobozos szoftverek, viszont a fejlesztés viszonylag olcsó volt. Így indultak el tömegével az egyedi fejlesztésű szoftver projektek, nagyon változó minőségű megvalósításokkal.

Az ezekben az időkben fejlesztett rendszerek azóta a második-harmadik generációjukat élik, de sok közülük már több mint 10-15 éves.

 

Reakció helyett prevenció!

Akárcsak az egészségügy, úgy a szoftverfejlesztés területén is a megelőzés jelenti az első védelmi vonalat a problémákkal szemben.

Nézzük meg közelebbről is, mi vezethet odáig, hogy a szoftvereket át kell venni:

  • Technológiai okok
    Az IT az egyik legpörgősebb szakma, ezért a technológiák is gyorsan fejlődnek vagy akár cserélődnek. Ami 5-6 éve még jónak tűnt, mára lehet, hogy elavult, nem támogatott. Ha egy technológia mögül eltűnik a támogatás – köddé válik a fejlesztő, nincs ott az open source foundation -, akkor egyre több biztonsági rés és hiányosság keletkezik a szoftverben. A legtöbb esetben pedig a menedzsment mit sem sejt az égető problémákról, hiszen számukra az a legfontosabb, hogy: a szoftver működik, vagy sem? Ha egyelőre működik, akkor pedig “nincs is probléma”.
  • HR okok
    Ha a belső csapat kiválóan is dolgozik, egy idő után a növekvő igények miatt már messze nem biztos, hogy képes skálázódni. Azonban ha rendelkezésre is áll a kellő kapacitás, a fejlesztők kiöregedése és a fluktuáció szintén hatalmas gondot okoz a vállalatok számára. Új kollégákat felvenni, vagy a jelenlegieket átképezni pedig igencsak költséges és időigényes feladat.

  • Üzleti okok
    Az IT- és felsővezetők nem feltétlenül értenek a szoftverfejlesztéshez, ezért nem tudnak konkrét, megfelelő lépéseket tenni a projekt előrelendítése érdekében, hiszen ők kizárólag az üzleti fejlesztésre vagy a rendszerek üzemeltetésére koncentrálnak. További kihívást jelent, hogy a fejlesztés jelentősen megdrágult, és a vállalat már nem tudja vagy akarja finanszírozni a projektet. Ráadásul az ügyfél és a fejlesztő között konfliktus is kialakulhat, ha az árazás nem áll összhangban a munka minőségével vagy a megrendelői elvárásokkal.

 

Kezdjünk el beszélgetni a Software Takeover szolgáltatsáról!

 

 

Mit tegyünk ha eltűnt a szoftver mögött a csapat vagy nem megfelelő a támogatása?

Több mint 25 éves tapasztalataink alapján magabiztosan jelenthetjük ki: nem az a kérdés, hogy egy üzletkritikus szoftvert át kell venni, hanem az hogy mikor! Pontosan ezért fejlesztettük ki a Software Takeover módszertant, amellyel nagyon nagy biztonsággal tudjuk átvenni, támogatni és továbbfejleszteni az akár régebbi vagy akár új rendszereket is.

 

 

4 lépésben segítünk a problémás rendszerek helyreállításában:

1. Probléma felismerése és megértése

Először is megkeressük a probléma forrását, majd konkrét cselekvési tervet készítünk, hogy a vállalkozása ismét stabil talajra lépjen.

2. Azonnali cselekvés és megelőzés

A cselekvési tervben leírt feladatokat a lehető legrövidebb időn belül megvalósítjuk, hogy újra helyreálljon a rend. Középtávú célokat tűzünk ki, és olyan fejlesztésekkel támogatjuk a szoftverét, amelyek megelőzik, hogy középtávon baj történjen.

3. Támogatás

A szoftver mögé támogatást és akár üzemeltetést is biztosítunk, így ha hiba merül fel, akkor feltárjuk azt és megoldjuk.

4. Jövőálló fejlesztések

Segítünk kialakítani azt a tervet és jövőálló módszertanokkal és technológiákkal kialakítjuk azokat a rendszereket, amelyek az általa támogatott üzletkritikus folyamatok hosszú távon biztonságosan működnek.

Díjmentes konzultációt kérek!

 

Miért kell két lépéssel előre gondolkodni?

Nem hagyhatjuk, hogy a technológiai változások vagy éppen a fejlesztőgárda fluktuációja keresztülhúzza a számításainkat. Ha mégis megtörtént a baj, akkor már korántsem az a kérdés, hogy lesz-e Software Takeover, hanem az, hogy mikor. Éppen ezért a céget működtető rendszerek támogatását és fejlesztését szakértő csapatra szabad bízni, akik stratégiai gondolkodásmóddal és megfelelő módszertannal segítenek elérni a céljainkat. Így vezetőként minden nap nyugodtan aludhatunk, tudván, hogy a cégünket működtető rendszerek a lehető legjobb kezekben van.

 

 

ITBUSINESS & TECHNOLOGY 2023 - Reakció, vagy prevenció? Software Takeover a gyakorlatban!

2023.03.07. | Bodrogközi László előadása

 

 

Kezdjünk el beszélgetni!

Kérjen ingyenes konzultációt az űrlap kitöltésével, hogy kollégáink mihamarabb felvehessék Önnel a kapcsolatot.
 

Széchenyi 2020