Kapcsolatfelvétel

Mi ott kezdjük, ahol mások abbahagyják

Mihez kezdjünk, ha a kulcsfejlesztők eltűnnek a szoftver mögül?

2023-08-02
Milyen okok állhatnak a szoftverfejlesztők távozásának hátterében? Hogyan biztosítható a szakmailag magas színvonalat képviselő utánpótlás? Cikkünkből kiderül!

 

Tapasztalataink szerint egy fejlesztő átlagosan 5 évet dolgozik egy cégnél, majd a magasabb fizetés vagy a kisebb mértékű felelősségvállalás miatt munkahelyet váltanak. Ha pedig egy vállalatnál 2 kulcsfejlesztő dolgozik egy rendszer fejlesztésén, támogatásán, és az egyikük távozik, akkor jellemzően 4 hónapon belül követi őt az utolsó kollégája is. Ez jól mutatja, hogy szinte pillanatok alatt előállhat az a szituáció, hogy egy egyedi szoftver  mögül kihátrálhatnak a szakemberek, ami rendkívül megnehezítheti a vállalatok dolgát.

Mi vezethet a fejlesztők távozásához, és hogyan küzdhetők le a fluktuációval járó kihívások? Az alábbiakban pontosan ezekre a kérdésekre válaszolunk!

 

Miért távozhatnak a fejlesztők? Mutatjuk a leggyakoribb okokat!

Drasztikusan növekszik az elvárások mértéke

A fejlesztői csapattal szemben támasztott igények nagyon gyorsan növekedhetnek, ami a fejlesztők sürgetését eredményezheti. Ennek következtében a személyes felelősségvállalás mértéke nagyobb lesz, a munkanapok pedig stresszessé és feszültté válhatnak. Ilyenkor a fejlesztések lelassulnak, illetve minőségi romlás is felléphet. A folyamat végén pedig a fejlesztők könnyen a felmondásban láthatják a kialakult feszült helyzet feloldását.

 

Már nincs kellő szaktudásuk az új fejlesztésekhez

Ha a szüntelen terhelés és a fokozódó elvárások teljesítése miatt a fejlesztőknek már nincs idejük továbbképezni magukat, akkor szakmailag egy helyben fognak toporogni. Azonban a fejlesztéssel kapcsolatos igények továbbra is nőnek, a napi feladatok elvégzése pedig önmagában megterhelő, és tanulás hiányában az újabb technológiákat már nem ismeri meg a fejlesztői csapat. Ez szintén munkahelyváltásra ösztönözheti a dolgozókat.

 

A fejlesztői gárda kiöregedett

Az első fejlesztői generáció tagjai – akik a ‘80-as években végeztek – már közel állnak a nyugdíjhoz, ezért az új technológiák elsajátítása helyett már inkább az eddig megszerzett tudásukat szeretnék átadni a fiatalabbaknak. Természetesen a szakmájukban utolsó éveiket taposó fejlesztők már kevés eséllyel szánják el magukat a tanulásra. Mindenesetre nagyon fontos, hogy fel kell készülni az idősebb kollégák hamarosan bekövetkező távozására és megfelelő utánpótlására.

 

A magas fizetési elvárások konfliktushelyzetet eredményezhetnek

Legyen szó alkalmazottakról vagy beszállítókról, az elmúlt években az IT szakmában is jelentősen feljebb kúsztak a fizetési igények. Természetesen a felelősségteljes fejlesztők nem egyik napról a másikra hátrálnak ki a szoftver mögül, viszont a cégek számára hatalmas fejtörést okozhat a hasonlóan színvonalas, de nem túl drága jövendőbeli munkatársak megtalálása.

 

Túl jól sikerült a rendszer

A rendszer akár olyan sikeres is lehet, hogy nem szorul további fejlesztésre, ezért a fejlesztőknek már nem nyújt elegendő lehetőséget a fejlődésre. Ilyenkor a csapattagok más feladatok és újabb kihívásokat keresnek. Ha a vállalat időben felismerte a helyzetet, akkor cégen belül más projekt lehet vonzó a kollégának, de olyat is láttunk már, hogy a szakértő az új kihívásokat más cégnél találta meg. Vagy így vagy úgy, de a túl jól sikerült rendszert is, előbb-útóbb valakinek át kell venni és tovább támogatni.

 

 

 

Mi a következő lépés, ha a kulcsfejlesztők kihátrálnak a szoftver mögül?

Akár egy előre ütemezett átállásról vagy tűzoltásról beszélünk, az elsődleges szempont, hogy a szoftver átvétele biztonságosan történjen meg és a vállalat működése szempontjából kritikus folyamatokat folyamatosan támogatva legyenek.  Erre nyújt kiforrott megoldást a Neuron Software Takeover módszertana.

 

Érdekel az Software Takeover módszertan

 

 

A Neuron Software Takeover 4 lépésben ad mattot az átvétel kihívásainak:

1. Felismerjük és megértjük a problémákat

Akárcsak az orvosok, úgy mi is a diagnózis felállításával kezdjük a munkát. Miután fényt derítettünk a problémákra, egy átfogó cselekvési tervet készítünk, hogy feloldjuk a krízist és a stresszhelyzetet. A feladatok egy részét mi végezzük, a másik részét pedig a szervezetnek szükséges ellátnia. Természetesen a vállalatok számára jól bevált eszközöket, módszereket és sablonokat is biztosítunk, hogy a munka valóban gördülékenyen menjen, és a krízis megoldható legyen.

 

2. Helyreállítjuk a rendszert, és megelőzzük a további bajt

Második lépésben a korábban meghatározott cselekvési terv alapján látunk munkához. Csökkentjük a biztonsági kockázatokat, elhárítjuk a működési hibákat, illetve a fejlesztőkkel vagy akár nélkülük is átvesszük a szoftvert. Legfőbb célunk, hogy az üzlet hosszú távon is biztonságosan támogatható legyen.

 

3. Támogatjuk, igény esetén pedig üzemeltetjük is a szoftvert

Amint megtörtént az átvétel, kollégáinkkal gondoskodunk a szoftver támogatásáról és akár a teljes körű üzemeltetéséről is. Folyamatos szakmai segítséget nyújtunk, hogy a szoftver szüntelenül szállítsa a vállalat által támasztott elvárásokat.

 

4. Jövőálló fejlesztéseket biztosítunk

A továbbfejlesztést vagy kiváltást olyan módszerek, technológiák és szoftverek segítségével valósítjuk meg, amelyek nagymértékben csökkentik az üzleti kockázatokat – ennek köszönhetően a rendszer még hosszú évek múlva is támogatható és üzemeltethető lesz.

 

Ha a fejlesztők távozása miatt megakadnak vagy lelassulnak a folyamatok, akkor a Software Takeover módszertana mellett érdemes letenni a voksot. Semmiképp nem szabad megvárni, amíg az utolsó fejlesztő is elhagyja a hajót, ezért már idejében hozzá kell látni a szakmailag képzett utánpótlás biztosításához. Azonban vészhelyzet esetén sem kell pánikba esni, hiszen a Neuron SWAT team még az igazán nehéz helyzeteket is képes megoldani a HotFix szolgáltatásunk keretében.

 

Kezdjünk el beszélgetni a Software Takeoverről!

 

 

ITEXEC 2023 - Visszaszámlálás indul! Mi van, ha a kulcsfejlesztők eltűnnek a szoftver mögül?

2023.05.25. | Bodrogközi László előadása

 

 

Kezdjünk el beszélgetni!

Kérjen ingyenes konzultációt az űrlap kitöltésével, hogy kollégáink mihamarabb felvehessék Önnel a kapcsolatot.
 

Széchenyi 2020